Simon-Júdás Napi Vásár Sárvár- Országos Kirakodóvásár

A Simon-Júdás Napi Országos Kirakodóvásárt 2022. október 28-29. között rendezik meg Sárváron, amely már több száz éves múltra tekint vissza. Az év egyik leginkább várt utcai eseménye, amikor a város főbb utcáit ellepik az emberek és vásári forgataggá alakulnak át Sárvár utcái. Lesznek zenei programok, sok-sok forralt bor és rengeteg finomság.

Simon-Júdás Napi Országos Kirakodóvásár története

Több mint 600 évre gyökerezik vissza a kirakodóvásár története. A mai napig őrzi a régi hagyományokat, de sokat változott a mai kor igényeinek megfelelően. 

Zsigmond király idején az utcákat a sült kolbász mennyei illata lepte el, amelyet finom borokkal lehetett párosítani a vásárra érkezőknek. A látogatókat nem csak finom ételek és italok várták, hanem szórakoztató előadások biztosították a jókedvet. 

A vásár fő helyszíne Sárvár főutcája volt a két világháború között. A későbbi években többször is más helyre költözött a forgatag. A 80-as években a vásári programokat a Néptánckör Kulturális Egyesület tetté még színesebbé. Először csak műsorszervező szerepet töltött be az egyesület, később a vásár főrendezője lett. 1984. október 28. volt az első olyan vásár, amikor népművészeti programokat próbáltak becsempészni a műsorok közé. Ekkor a helyszín az egykori téglagyári tó területe volt. Az évek múlásával bebizonyosodott, hogy sem a helyszín, sem a vásárrendezés minősége nem megfelelő, így született egy határozat arról, hogy a vásár rendezési jogát másnak kell átadni. 

A Város Tanáccsal született egy megállapodás, hogy 1988. október 28-án a vásár fő helyszínei a várpark, a Várkerület és a Nádasdy utca eleje lesz. Egy évvel később a Fő utcára költözött a vásár, amely a hagyományos helyszíne lett a Simon-Júdás Napi Országos Kirakodóvásárnak. 

9600 Sárvár, Vadkert krt. 2. • +36 95 320 045 +36 30 683 7508 • vadkert@vadkertmajor.hu